Val av tapet 

 

Vad ska man tänk på när man väljer tapet?

 

Vilken stil vill du ha? Karaktär/känsla, ska det vara romantiskt, minimalistiskt, lantligt? Vardagsrum, kök, sovrum, barnrum, hall? Stort/ litet rum eller vill/behöver du styra hur rummet uppfattas?

Det vi säger är att du ska skapa den miljö du tycker om och trivs i. Tapetsera efter rum och vad du gör där, följ gärna en röd tråd i val av mönster och färg genom dom olika rummen i ditt hem för att få harmoni.

Färgval styr hur man upplever ett rum, tex mörka nyanser brukar ofta förminska ett rum, randigt kan göra att man upplever att det är högre i taket än vad det är. Om man har ett rum som inte har raka hörn eller snett tak ska man tänka efter vid val av tex randig tapet eller vissa mönster beroende om man vill dölja det sneda eller inte. Idag finns många tapeter som efterliknar andra material såsom betong, trä, tyg, sten etc.

Är det tex vid en matplats bör man välja en tapet som är tålig och avtorkningsbar.
Har du svårt att hitta eller välja stil, gör en moodboard dvs spara bilder på det som du gillar med färger, mönster, stil, inredning, känsla osv och använd det som inspiration och underlag i ditt val. Kanske behöver du utgå från dina möbler i det aktuella rummet i ditt tapetval?

Gillar man att tapetsera och gör det gärna ofta kan man välja en mer trendig tapet, är man motsatsen ska man tänka igenom val av färg och mönster mer och välja en som håller mer över tid. Man kan förändra ett rum mycket genom att välja en neutral tapet på vissa väggar och välja en mer färgsprakande, mönstrad tapet på en vägg eller en del av ett rum. Genom att ha en fondvägg minskar du arbetet och kostnaden att förändra ett rum genom att byta tapet på endast en vägg.

En tapetserad vägg skapar mer värme i ett rum än en målad vägg, om du vill ha en vägg eller hela rummet utan mönster så är enfärgad tapet ett bra alternativ för att skapa en mysigare känsla i t.ex ett sovrum.

Tänk på att när tapeten kommer upp på en hel vägg så förstärks upplevelsen och färger upplevs ofta som starkare. Därför är det bra att beställa hem ett tapetprov och flytta runt det i rummet som ska tapetseras, flytta det olika höjder, ljus, bredvid olika möbler osv för att få känslan och bättre uppfattning hur resultatet kommer att bli. Även hur ljuset faller in, när på dygnet och vädret utanför påverkar hur man uppfattar mönster och färger. Vi rekommenderar att se på tapetproverna vid olika tidpunkter på dygnet.

Vid tapeter med stora mönster och långa mönsteranpassningar rekommenderar vi att du beställer hem ett avsnitt (ca 50 x 80 cm) för att få en bättre uppfattning av mönstret i sin helhet.

Tapetproverna är ett bra komplement till tapetböckerna, som kan vara svårare att få rätt uppfattning och känsla av tapeten än vad ett tapetprov ger och är dessutom lättare att flytta runt. Spara ditt tapetprov och använd det som en tavla, klä en låda etc. som matchar dina nya väggar.

Det viktigaste är den personliga smaken och din trivsel – visa vem du är och din stil!