Tapetsera med Non-woven och papperstapet

 

Hur tapetserar man?

Kontrollera alltid innan du börjar tapetsera att det är samma nummer på alla dina tapetrullar som du har köpt då det kan skilja sig något i färgnyansen från olika tillverkningsomgångar. Skulle du upptäcka att det är något fel på tapeten under arbetets gång så avbryt och kontakta butiken där du har köpt tapetrullarna från.

Läs alltid igenom tapettillverkarens råd och rekommendationer noggrant innan du börjar, det är dom som känner sina tapeter bäst och vet hur det ska göras för bästa resultat! Och var noggrann med underarbetet och ha bra arbetsbelysning och verktyg för tapetsering.

 

Tapetsera med Non-woven tapet

Non-woven tapet tapetserar du direkt på väggen och då är det bra att använda tapetkartongen eller ett tråg som rullen kan ligga i på golvet så att den är skyddad under arbetets gång samt att det går lätt att dra upp tapeten ifrån och att tapetrullen då rullar smidigt.

Börja tapetsera vid en dörr eller ett fönster. Ta fram vattenpasset eller lodet för att se hur rakt det är, du kan med fördel göra små streck på väggen som du kan utgå ifrån när du sätter tapetvåden.

Rolla på tapetlim direkt på väggen, vid kanter och lister där rollern inte kommer åt använd en pensel. Limma drygt 1 m i bredd på väggen (2 tapetvåder). Sätt tråget eller lådan med tapetrullen på golvet och dra upp tapeten, fäst med några centimeter överlapp mot taklisten, skär av tapeten nedtill. Sätt fast tapeten och kontrollera att den hamnar rakt. Använd tapetborsten för att borsta ut luftbubblor från tapeten, börja alltid i mitten och gå utåt, var försiktig så att du inte får tapetlim på. Skulle det ske torka direkt med en blöt svamp eller trasa, gnugga inte. Var noga vid kanter såsom foder och lister så att tapeten fäster ordentligt.

Gör om processen när du sätter nästa våd. Tänk på att vara noggrann så att mönsterpassningen blir korrekt och att våderna kommer kant i kant. Skulle det komma snett, dra eller pressa inte i tapeten utan lyft den igen och sätt om. Kontrollera hela tiden att det är rakt med vattenpasset eller lodet.
Vid fönster och dörrar kan man med fördel klippa i tapeten innan man sätter upp den då det kan underlätta arbetet.

För att få snygga avslut mot lister och foder använd en vass tapetkniv, det blir då ett snyggt och jämnt avslut på tapeten.
Tänk på att vid ytterhörn att du inte sätter tapeten så att den avslutas precis på hörnet, utan att den går runt hörnet. Risken är annars att tapeten rivs upp om man går mot hörnet.

Vid innerhörn låt tapeten gå ca 1 cm över på nästa vägg, limma på den tapeten som går över på den nya väggen och sätt nästa våd. Kontrollera rakheten och glöm inte att torka bort överflödigt lim.

 

Tapetsera med papperstapet

Här gäller samma som för non-woven som för papperstapet att man börjar vid en dörr eller ett fönster och kontrollerar rakheten med ett vattenpass eller lod, märk gärna ut några punkter som du sedan följer.
Börja med att mäta höjden på väggen, lägg till några centimeter upptill och nedtill och glöm inte ta hänsyn till en eventuell mönsteranpassning. Kapa till flera våder åt gången (underlättar sedan tidsmässigt vid limningen), märk på varje våd vad som är upptill.

Lägg våden på tapetserarbordet (kant i kant med bordet för att undvika att få lim på kanten). Rolla på tapetlimmet på våden, vik ihop tapeten från båda håll, den delen som är upptill låt den vara längre då det underlättar vid uppsättningen. Låt den ligga och svälla enligt anvisningarna från tapettillverkaren. Limma ytterligare våder på samma sätt så att du får ett jämnt flöde tidsmässigt och inte behöver vänta på att nästa våd ska svälla färdigt, men inte för många så att våderna ligger för länge och riskerar att torka.

Veckla ut den övre delen av tapetvåden och sätt fast den och efter det veckla ut den nedre och sätt fast den, var noga med att det blir rakt. Borsta bort luftbubblor inifrån och ut på tapeten. Var noga vid lister och foder så att tapeten fäster ordentligt. Torka bort eventuellt lim direkt från tapeten med en svamp eller trasa och rikligt med vatten, gnugga inte.

Sätt upp nästa våd på samma sätt. Var noga med att den kommer kant i kant och även mönsteranpassningen. Skulle den komma lite snett så försök inte dra den på plats utan lyft och sätt den på plats igen. Risken är att den annars glider isär när tapeten torkar.

Skär tapeten rakt med en vass tapetkniv vid lister och foder. Vid kontakter/strömbrytare etc. så låt tapeten gå över och klipp/skär sedan till när tapeten fortfarande är fuktig. Obs! strömmen måste vara bruten.

Tänk på att vid ytterhörn att man inte sätter tapeten så att den avslutas precis på hörnet, utan att den går runt hörnet. Riskerar annars att rivas upp om man går mot hörnet.

Vid innerhörn låt tapeten gå ca 1 cm över på nästa vägg, limma på den tapeten som går över på den nya väggen och sätt nästa våd. Kontrollera rakheten och glöm inte att torka bort överflödigt lim.
Vädra ordentligt och låt det vara normal rumstemperatur under tiden tapeten torkar för bästa resultat.

Spara alltid det som blir kvar av tapetrullen ifall en olycka skulle vara framme. Även etiketten ifall det behöver kompletteras i framtiden.

Lycka till med din tapetsering!