Tapetåtgång vid tapetsering

 

Hur många tapetrullar går det åt när man ska tapetsera?

Dom flesta rullarna är 10 m långa och 0,53 m breda, för normalhöjd i ett rum räcker en rulle till 4 våder. Tänk på om det eventuellt krävs mönsteranpassning och i så fall hur stor mönsteranpassning är när du gör din beräkning. Hur många fönster och dörrar du har i rummet påverkar, här kan eventuellt korta tapetbitar användas.

Tänk på att inte beställa för få rullar, då det är viktigt att det är samma nummer på rullarna då färgskillnaderna kan skilja något från olika tillverkningsomgångar. Men även om det skulle hända något så finns extra tapet att åtgärda en eventuell skada. Eller varför inte tapetsera något annan som ska vara i rummet som matchar väggen eller göra något annat pyssel. Se här för tips vad du kan göra med dina överblivna tapeter.

Är du osäker på hur mycket tapet det kommer att gå åt, så finns beräkningsverktyg på dom flesta tapettillverkares sidor. Är du fortfarande osäker, mät upp rummet noggrant – takhöjd, var fönster/dörrar etc. är placerade så hjälper din fackhandlare att räkna ut hur många tapetrullar du behöver beställa.